Bring School Supply Donations to August 13th Old Frenchtown Bingo

homeCelebrate the early history of Soulard, LaSalle Park, and Lafayette Square at our Old Frenchtown Bingo Party 2-4 pm Sunday, August 13th on the patio at Nadine’s, 1931 S 12th in Soulard. More Info  

Remember to pick some school supplies for donation. More info on 7th Ward School Supplies Drive.

We have some great prizes for the Donors Drawings including this handsome cheese board donated by Andrea at Looking Glass Designs in Lafayette Square.
cheeseboard

 

This Weekend

fish-fryFriday Fish Frys

4:30-7:30 pm McKinley Hts: Holy Trinity Serbian Church @ 1910 Serbian Drive – Catfish, Tilapia, Cod

4:30-7:30 pm Soulard: St. Agatha’s @ 3239 S 9th & Utah – Tilapia & Polish Beer

bruceonfloor5-8 pm Soulard: American Legion BKZ Post 422 @ 2601 S 11th @ Sidney – Cod

Politics

9-11:30 am Saturday 78th District Empowerment Rally with State Rep. Bruce Franks @ 2720 Cherokee – Legislative Updates, Ballot Issue Speakers, Community Resources, Donuts – Free

9 am Saturday St. Louis Democratic City Central Committee Meeting @ Best Place Event Center, 5736 Dr. Martin Luther King Dr – Open to the Public

milkweedGardening

10 am Saturday McKinley Heights: Spring Planting Day @ McKinley Meadows, 2258 Missouri

1-3 pm Sunday Soulard: 7th Ward Seed Swap Happy Hour @ Nadine’s, 1931 S 12th (RSVP)

Sunday 7th Ward Seed Swap Happy Hour

7th Ward Seed Swap Happy Hour
Sponsor: Marie Ceselski, 7th Ward Democratic Committeewoman

When: 1-3 pm Sunday, February 12, 2017
Where: Nadine’s Gin Joint, 1931 S 12th, Soulard

Who/How: RSVP ward7stl@aol.com tell us what you’re interested in. We’re only bringing over seeds that you request.

You need not be a 7th Ward resident to participate.

Seed List and More Information

seedswap2

Just Say No To More Parking Stress in Soulard

Monday’s Preservation Board Agenda includes a Demolition request for 2403-2415 S 7th & 721 Victor in Soulard to construct a 5-story Apartment Building with 118 Units and 89 on-site parking spaces.

This location is adjacent Polar Wave Lofts, a redevelopment offering two on-site parking spaces per unit.

By my calculation, the proposal is at least a 70 parking spaces short. On the average, each apartment will have one car and a third of the apartments, or more, will have a second car.

Current residents of the area already share street parking with South Broadway Athletic Club at 2301 S 7th, D’s Place at 900 Barton, Good Luck Bar & Grill at 2501 S 9th, and Humboldt School at 2516 S 9th.

This development proposal for a 118-Unit apartment building without adequate parking will place additional burden on current residents of the area already accommodating a heavy mix of business within a residential neighborhood. The demolition permit should be denied and the developer asked to reapply with more adequate on-site parking.

– Marie Ceselski

Mardi Gras Post-Mortem, From Negative Impact on Soulard’s Neighbors to Money Issues

Make Your Voice Heard

Post-Mardi Gras Forum
6 pm Thursday, March 3rd
Mardi Gras Inc Headquarters
2200 Dolman @ Ann

I’ve put together a list of some of things that I think are going wrong with Mardi Gras and Solutions: 1) Negative Impact on Soulard’s Neighbors, 2) Lack of Crowd Control at Barkus Parade, 3) Food Trucks at Taste of Soulard, 4) Decreased Number of Porta Potties & Citations, 5) Horrible Street Music, 6) Lamest Grand Parade, 7) Young Drunks Day Must End, 8) Mayorless Ball, 9) No Official Fat Tuesday Celebration, 10) Where Does The Money Go?

1) Negative Impact on Soulard’s Neighbors

McKinley Heights, Fox Park, Tower Grove East, Benton Park, LaSalle Park, Clinton-Peabody, Bohemian Hill, Lafayette Square, all of these neighborhoods pay a price for Mardi Gras.

On Mardi Gras Grand Parade Day, these neighborhoods become the parking lots for parade goers and host the amateur drinkers at their worst end of partying stage. They get more public urination, vomit, trash, property damage, and criminal behavior than Soulard does. When we say “it’s just one day a year” and “our businesses depend on this,” we need to keep in mind that our neighbors currently get nothing for their troubles.

Solution: Soulard’s Neighbors should get Grand Parade Day security and porta potties, proportional to impact, and an opportunity for a piece of the Mardi Gras revenue pie. As partners, they should have seats on Mardi Gras Inc and Mardi Gras Foundation. This can be accomplished by adding seats and rotating which neighborhood sits on the boards.

2) Lack of Crowd Control at Barkus Parade

Barkus Parade (Pet Parade) was one of our favorite neighborhood events. This was the third year for our Krewe of Mister Pony wagon float and bead throwing to crowd. We spend $400 a year on beads, masks/hats, and snacks/beverages for the krewe. This year may have been our last year.

There was a substantial lack of barricades and security, professional or volunteer, along the parade route. There was little if any crowd control and hundreds of parade goers interfering with the flow of the parade. Adults and children blocked parade walkers, demanding beads. A mob took over much of Russell and there was no separation between parade and parade watchers. It resembled the last Grand Parade down Russell. If anyone had needed an ambulance, it would not have been possible.

Barkus Parade, not Winter Carnival, is The Family Friendly Mardi Gras event. That’s not a bad thing, except for the hundreds of very small children turned loose into the parade. We spent more time watching out for toddlers to make sure we did not run over them with the wagon than we did throwing beads into the crowd. Not our idea of fun. Another new problem with unsupervised children in the parade was the taunting of dogs. That a child was not bitten is a tribute to how well socialized our puppies are but also, probably, luck.

Solution: Barriers need to separate crowd from the parade along the entire Barkus Parade route and the barriers need to be enforced by an army of well trained volunteers or professional security.

3) Food Trucks at Taste of Soulard

Taste of Soulard is a great weekend event showing off Soulard’s many dining and drinking venues. Food trucks from businesses outside Soulard have no business in Soulard during this event.

Solution: Respect Soulard businesses. No non-Soulard food trucks should be out in Soulard during Taste weekend within Soulard.

4) Decreased Number of Porta Potties & Citations

There were fewer porta potties this year. They were suspiciously absent from alleys. We noticed many more women peeing in alleys this year.

Solution: More porta potties are needed. This is not an area to cut costs.

Every year, we get a count in the St. Louis Post-Dispatch on the number of public urination, underage drinking, etcetera citations/arrests related to Mardi Gras Grand Parade Day. But we never hear about how many incidents actually resulted in fines/jail. We have no data from which to evaluate how current laws and municipal court are serving us in this matter and whether adjustments need to be made.

Solution: Mardi Gras Inc should publish information on the citations/ arrests relating to Mardi Gras Grand Parade Day and, by the end of the year, also report the action that occurred by the courts.

5) Horrible Street Music

When I think of Mardi Gras music, Top Forty does not come to mind. Where was the Blues? The Jazz? The Zydeco? The Cajun? I don’t mean the ticketed tents. I mean the street music. It was just horrible this year. Horrible.

Solution: Perhaps there can be a Mardi Gras Music Contest of some sort to encourage a better selection of Mardi Gras street music on Grand Parade Day.

6) Lamest Grand Parade

If I did not know there was a sports-related theme to this year’s parade, I would have guessed the theme was generic party. Floats with a few sports-theme helium balloons: Lame.

And the 15-20 minute delay between floats was ridiculous. Dragging the parade out to sell more beer was the excuse we heard.

Solution: Mardi Gras Inc needs to come up with parade themes and enforce it for the floats. Perhaps the parade will be shorter but it will be a quality parade. Mardi Gras Inc should sponsor costume contests in addition to float contests. This will give the parade a more festive look and certainly increase the quality of the parade. Mardi Gras Inc. needs to reach out to neighborhood/ethnic/business groups/school bands across St. Louis and encourage participation in the Grand Parade. If someone made a decision to drag out the parade this year to sell more beer, that person should be fired.

7) Young Drunks Day Must End

mardigrasinc

Each year, the crowd for Mardi Gras Grand Parade gets younger and younger. This year, we spent a little over an hour walking around and saw very few people over 25 years of age, other than neighbors defending their property by sitting in lawn chairs in front of their homes.

We saw lines for beer and Hurricanes. There were no lines for food. In fact, in an hour’s time, we did not see a single person buying food or eating food. Not a one.

Crying On The Curb began at 9 am this year. 9 am and she’s drunk, alone, and on her fanny crying about losing her friends. And then she threw up. Of course. Neighbors witnessed it, turned around, and went back into their house, did not make it over to enjoy our fabulous breakfast spread of donuts, bacon, and gumbo. They are just too tired of Crying On The Curb being Mardi Gras.

Most of our neighbors/friends in Soulard, as well as McKinley Heights and LaSalle Park, stayed home. Few ventured out very far. Our friends said hanging out with young drunks was not their idea of a party. Soulard Restoration Group did not have an open house at Soulard Station this year. We think that contributed to some over-25 Islanders staying closer to home.

Solution: The image and reality of Mardi Gras Grand Parade as Young Drunks Day must end. Perhaps making partying here more expensive by requiring food purchase with alcohol purchase. Maybe start the parade earlier and close alcohol sales earlier. I don’t know what the answer is but some big change is needed. Mardi Gras Grand Parade has become something that is done to Soulard and its neighbors, not for us, and that has to stop.

8) No Official Fat Tuesday Celebration

This year, Mardi Gras Inc. took the easy way out and declared a St. Louis Blues hockey game to be the official Fat Tuesday event. No parade. No hassles.

I am familiar with discontent among some Downtown residents regarding previous Fat Tuesday goings on. But I am disappointed that Mardi Gras Inc. just promoted a for-profit event and I am wondering if this was another cost cutting measure. In my own mind, there should be a parade or something. My concern is that if Soulard organizes its own Fat Tuesday parade, we will end up with way too many partyers from outside the neighborhood and not have the necessary extra security.

Solution: Fat Tuesday Carnival at somewhere big- Franklin Room, gym at Humboldt School, etc., from 5-8 pm. Make it a family friendly, free admission event with mask making, a costume contest, talent show, music, indoor parade around the hall, with good food for sale, maybe make some money with raffle tickets. Yes. I understand some of this replicates Winter Carnival at Soulard Market but Mardi Gras should be about multiple parties. Maybe throw the local bars some business by arranging for discount drink later with proof of attendance (stamping hands would be easiest) at Fat Tuesday Carnival.

9) Mayorless Mayor’s Ball

The grant money to neighborhood projects comes from the Mayor’s Ball. We need to think about what happens if there isn’t a Mayor’s Ball. The Mayor was not in attendance at his own party this year. What happens when he leaves office?

Solution: Rename the event- City Hall Ball. Use a host committee of citywide elected officials.

10) Where Does The Money Go?

How many freebies are given away for Mardi Gras events? How many elected officials and their families/friends go to Mardi Gras Ball or party tents for free? For example, in 2013, the Foundation, donated over a $1,000 worth of Mardi Gras event tickets to the St. Louis Democratic City Central Committee’s Trivia Night Silent Auction.

Solution: Mardi Gras Inc. and Foundation should not give away freebies or, if it wants to continue, it should post the names of the beneficiaries and freebies received on the websites.

Transparency should be a priority for our Mardi Gras organizations. Neither Mardi Gras Inc.  nor Mardi Gras Foundation post financial information (revenue, expenditures, debt) on their websites. The Foundation says its audit is available by request.

Solution: You should not have to request financial information from these organizations. They should post quarterly financial reports and the audits on their websites. And they should post meeting notices as well.

Mardi Gras Foundation pledges only 10% of net revenue to neighborhood grants. Why is that amount so low?

MGI1

The real problem with its finances is 2200 Dolman @ Ann, the warehouse that was supposed to be renovated into an event venue but is presently permitted as an office. The Mardi Gras Foundation bought the property in 2011 and took out a large mortgage. There is less for neighborhood projects because of this redevelopment project.

Put aside the issues of whether Soulard needs another large event venue to compete with existing venues and whether the neighbors would have consented to liquor licensing. Look at what this thing is costing Mardi Gras Foundation: $125,000-$200,000 for roof repair in 2016; $69,000 for fire sprinkler system in 2011, $325,000 for interior alterations in 2011.

MGI2

Solution: Get out of the development business and sell the warehouse.